decje proteze

Dečje proteze

Mobilne ili dečje proteze su aparati koji se koriste za ispravljanje nepravilnosti položaja zuba i proširivanje i oblikovanje zubnog luka. Najčesce, nepravilan položaj zuba uslovljen je genetikom, međutim jako veliku ulogu igra i nevođenje računa o mlečnim zubima. Nipošto ne treba zanemarivati značaj mlečnih zuba, koji svojim prirodnim tokom ispadanja čuvaju mesto za stalne zube. Ukoliko zbog učestalog karijesa dođe do ranog vađenja mlečnih zuba, stalni zub zauzima nepredviđeni prostor i dolazi do nepravilnosti u položaju zuba.
Mobini aparati su najpogodniji za dečji uzrast dok su vilice u fazi razvoja, međutim uspešno se rešavaju i manje nepravilnosti položaja gornjih zuba kod starijih u bilo kom uzrastu. Početak nošenja se preporučuje od trenutka nicanja stalnih dvojki, a potrebno ih je nositi minimum 14h dnevno računajući period spavanja. Prednost nad fiksnom protezom je ta što se može nositi od ranog uzrasta, pošto se skida omogućena je bolja higijena i cena je znatno povoljnija u odnosu na fiksni aparat.
Napravljena je od žice koja prati oblik zuba i akrilata koji naleže na sluzokožu.
Za naše najmljađe pacijente u zavisnosti od interesovanja prave se najrazličitiji dizajni protezica. Različite boje, šljokice, grbovi klubova, likovi iz crtaća neke su od najčešćih želja naših malih pacijenata. Na taj način dolazi do njihovog animiranja i prihvatanja terapije, tako da samo preostaje da uz našu stručnost dobijemo maksimalan efekat. Ne odlažite nošenje mobilne proteze, vodite računa o vašim najmilijima, biće Vam zahvalni kasnije!

Author Info

Avatar

Dental Jovanovic

Dr Miloš Jovanović je diplomirao je sa 24 godine na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, nakon čega nastavlja svoje usavršavanje kao stomatolog, ali prioritet daje protetici, hirurgiji i kasnije implantologiji.