proteza zabica

Zubne proteze žabice

Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Linkedin i nalog na Youtube

Žabice su male privremene protetske nadoknade koje su indikovane u slučaju nedostatka jednog ili više zuba u estetskoj regiji.
Od čega su napravljene?
Nadoknada se sastoji se od jednog ili više plastičnih zuba povezanih akrilatom koji se naslanjaju na susedne zube metalnim kukicama.
Kada se koriste?
Žabice, kao privremene nadoknade, indikovane su u slučaju vađenja zuba i ugradnje implantata u vidljivoj regiji osmeha. Kao prolazno rešenje rade se pre definitivnog protetskog rada kao što su mostovi ili krunice na implantima. I moguće ih je dobiti odmah nakon intervencije vađenja ili ugradnje implantata, tako da pacijent može odmah da se vrati svojim uobičajnim aktivnostima.
Kakvog su izgleda i kako se odrzavaju?
Na osnovu dobrog odabira boje i oblika mogu postići izuzetne estetske rezultate u bezuboj regiji.
Ipak, pošto se stabilizacija postiže oslanjanjem na susedne zube, treba voditi računa i izbegavati upotrebu jakih sila prilikom žvakanja na žabici. Upravo zbog toga ona se koristi kao privremeno rešenje.
U toku nošenja žabice održavanje higijene je uobičajno.

Author Info

Avatar

Dental Jovanovic

Dr Miloš Jovanović je diplomirao je sa 24 godine na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, nakon čega nastavlja svoje usavršavanje kao stomatolog, ali prioritet daje protetici, hirurgiji i kasnije implantologiji.