Stomatološki radovi

Plombe (zubni ispuni) moraju da obezbede više uloga – protektivnu, što znači sledeće – moraju da „zaptivaju“ potpuno defekt nastao u zubnom tkivu, tako da svaku plombu kojoj su ivice iskrzane i ne naležu idealno na zub, treba zameniti novom. Ova uluga je prva i najvažnija, druga je otpornost i postojanost pri žvakanju, treća je estetska.

Krunice i mostovi su najčešći protetski radovi u stomatologiji, u proseku se menjaju na 7-10 godina, mada mogu trajati i znatno duze. Mnogo zavisi od higijene pacijenta (najviše), opšteg zdravstvenog stanja ili lokalnih promena u ustima. Izuzetno je važno da održavate pravilno i redovno dobru higijenu usta i zuba, jer ispod tih veštačkih navlaka su vaši zubi koji mogu podleći karijesu ukoliko ih zapustite. Generalno posmatrajući ti materijali od kojih se prave ove nadoknade su apsolutno postojani, ali treba da vodite računa o načinu kako žvaćete i koju hranu u datom trenutku, treba da znate da su mišići žvakači izuzetno jaki i da su pritisci koji se stvaraju tokom žvakanja izuzetno veliki, pa sada zamislite komad tvrde hrane ili nekog neželjenog predmeta (kamenčić u pirinču i sl.) između zuba, to može dovesti do pucanja keramike (kao što možete oštetiti i prirodan zub) i onda imate estetski problem koji se na žalost vrlo teško (skoro nikako) rešava bez skidanja istog i pravljenja novog rada. Na sreću ovakve stvari se ređe dešavaju.

Zubne proteze su, ako nemate uslova (situacija u ustima ili finansijskih) za implante ili krunice i mostove, jedino rešenje koje ostaje. Postoji nekoliko tipova, a za pacijenta je najvažnije kako i da li se kopčaju za preostale zube. Svaka proteza mora mirno da leži u ustima, ukoliko nije tako –posetite stomatologa. Kakvu god protezu uradili budite svesni da se morate prilagoditi njoj, kao i svoje navike žvakanja i govora, to je neminovno, jer to je ipak, kako joj ime i kaže, proteza. Što pre to shvatite lakše ćete je prihvatiti, duže nositi i bolje će vas služiti, što znači bićete zadovoljniji.

Vađenje živca zuba je bezbolna metoda kojom se izvadi zubna pulpa, njen kanal se očisti i napuni sredstvom koje ostaje trajno unutra. Radi se kada je živac zuba ugrožen iz različitih razloga. Na snimku se vidi kao bela linija koja ide sredinom korena zuba do njegovog vrha.

Zubni kamenac nastaje dugotrajnim taloženjem dentalnog plaka (providna ljigava tvorevina na zubima), što ukazuje na loše pranje zuba. Kod nekih osoba se kamenac brže stvara, zbog sastava pljuvačke, oni moraju češće ići kod stomatologa na uklanjanje zubnog kamenca. Inače bi trebalo jednom godišnje otići na profesionalno čišćenje i poliranje zuba iz zdravstvenih razloga.

Resekcija korena zuba (apikotomija) je hiruška intervencija uklanjanja vrha korena zuba zajedno sa infekcijom oko njega. Bezbolna je i rutinska, generalno je vrlo lak postoperativni tok. Primenjuje se kad je nemoguće izlečiti infekciju kroz kanal korena zuba.

Beljenje zuba je metoda kojom se pomoću određenih hemijskih sredstava prodire kroz gleđ do dentina zuba (unutrašnje zubno tkivo) od koga i potiče boja zuba.

Nadogradnje su nadoknade kruničnog dela zuba koje se cementiraju u kanal korena kako bi se onda na njih mogla cementirati kruna, tj. mogu biti nosači nekog protetskog rada. Mogu biti livene od metala, zlata, model šrafa, ali su danas najsavremenije fiberglas-kompozitne nadogradnje cementirane savremenim kompotnim cementima, imaju prednost jer su bele boje i elastične su, pa time vrše bolju raspodelu pritiska na koren zuba.

Režanj operacija je hiruška intervencija kojom se uklanja jedan deo patološki promenjene gingive, a koristi se u cilju lečenja parodontopatije. Parodontopatija je ireverzibilan (nepovratan) proces, ali se ovom intervencijom drastično usporava napredovanje. Vrlo je važno, da se uradi pedantno i temeljno.

Veštačka kost (bio-oss) je veštački zamenik za kost, najčešće je napravljena od goveđe kosti. Izuzetno široku primenu ima u današnjoj stomatologiji. Primena – za popunjavanje alveole posle vađenja zuba, proširivanje grebenova (augmentacija), popunjavanje defekata kod ugradnje implanta.

Privremene krunice su krunice koje se nose dok se keramičke krunice prave. One su od plastike i prave se za svakog pacijenta posebno, mogu biti izrađene i odmah posle brušenja zuba tako da pacijent odlazi iz ordinacije sa osmehon. Mogu biti urađene i u tehnici kada budu fantastičnog izgleda i funkcije. Mogu se nositi i duže od predvidjenih 7 dana.
Savet: Iako se danas svuda žuri i tempo života je takav, moj je savet da ipak sebi posvetite vreme, ne mora uvek sve da bude „za dan“ mnogo je važnije da bude kvalitetno, lepo i da ste zadovoljni, pogotovo nešto što ne radite svaki dan, kao što su npr. zubi. Koliko puta ste jurili da nešto završite „odmah i sad“ pa vas je ipak splet okolnosti naterao da ostavite za „sutra“. Stvari uvek dobro ispadnu kad im se posveti vreme, zato ne zahtevajte uvek da bude brzo, zahtevajte da bude dobro!

Gummy smile je engleski izraz umesto srpskog opisa za osmeh kod kojeg se izraženo vide desni. Danas se to u stomatologiji lako poboljšava uklanjanjem viška desni koje prekrivaju vaše krune zuba (rutinska i laka intervencija), mogu se na to nadovezati i neki esteski radovi na zubima, što zavisi od slučaja do slučaja i dogovora sa stomatologom. Što je manja površina desni koje se vide, to je bolji rezultat intervencije.

Keramičke ljuspice (veneer) što u prevodu sa engleskog jezika znači – furnir, glazura, je relativno nova tehnika u stomatologiji kojom se pokušava smanjiti površina brušenja zuba za krunicu, tako da se praktično brusi manja površina zuba. Radi se iz estetskih zahteva.

Kompozitne fasete su naziv za proceduru kojom se nanosi kompozitni materijal (materijal za bele plombe) na prednju stranu zuba i time se menja oblik i boja zuba. Mogu se postići vrlo lepi rezultati, ali morate znati da su mogućnosti tih materijala ipak ograničene u odnosu na keramiku. Prednost im je što se rade u jednoj poseti, zub se ne brusi (ili neznatno) znatno su jeftinije rešenje od keramičkih kruna. Mane su im što se vremenom zbog pranja zuba i žvakanja ipak troše, lakše im se oštećuje površina, što znači da su i manje postojane od keramičkih kruna, mada se lako repariraju. Na vama je izbor.

Smile makeover je procedura u stomatologiji koja podrazumeva obimnije sagledavanje mogućnosti promena Vašeg osmeha. Najčešće podrazumeva, osim promene na zubima, korekcije gingive u estetskoj zoni. Ovaj termin se koristi za veće rekonstrukcije, npr. promena svih zuba koji se vide kada se nasmejete (najčešće od 5 sa jedne strane do 5 sa druge)

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, sugestija, pohvala ili primedbi, budite slobodni da nas kontaktirate putem linka ispod:

Ili zakažite besplatan pregled gde ćemo ustanoviti tačan problem koji imate i rešiti ga na najbolji mogući način.

sr_RSSR