Česta pitanja i odgovori

Svi tekstovi su pisani u kratkim i jednostavnim formama radi Vašeg i bržeg i boljeg razumevanja teksta. Ako želite dodatne informacije na neku temu možete pisati doktoru ili zakazati pregled.

Pranje zuba spada u uobičajeno, rutinsko održavanje oralne higijene. Vrlo je jednostavna procedura i zato je nemojte preskakati, pod obavezno je dva puta dnevno, ujutro i uveče. Koristite meku četkicu, perite pokretima u pravcu nicanja zuba.
Deci objasnite: kiša pada-trava raste. Pravilna tehnika je vrlo bitna jer nije isto prati zube i oprati zube! Nemojte prati zube u kupatilu, to je dosadno, perite ih u dnevnoj sobi dok gledate TV ili slušate neku muziku, bice lepše i lakše. Dentalni konac neka bude rutinska operacija pre pranja zuba, ne zaboravite da četkica ne dohvata te prostore koje konac čisti! Vodite decu kod stomatologa da im objasni kako i šta raditi, a ujedno se može obaviti i pregled (bez radova) što predstavlja i postepeno upoznavanje dece sa stomatologijom.

Da li most ili implant? Odluka je uvek Vaša, kao što smo već pisali često je bolje ne dirati Vaše zube (što svaki most zahteva) i to je „plus“ za implant. Vilična kost se bolje očuva (njen volumen) ako je implant ugrađen. Estetika se, implantom, na mestu nedostatka zuba bolje rešava, u većini slučajeva. Dok bi prednosti mosta bile : cena (jeftinije rešenje), brzina izrade (ne čeka se par meseci), ako su susedni zubi (planirani za nosače mosta) mnogo oštećeni ili sa velikim plombama – mostom se i oni ujedno saniraju.

Bezmetalna ili metalokeramička krunica? Sve prednosti, osim cene, su na strani bezmetalne krune. Postoje i kod njih neki limiti u sklopu kombinovanih radova sa protezama.

Bela ili crna plomba? Amalgam ili kompozit? „Bele“ plombe su danas skoro potpuno istisnule „crne“ iz prakse, ali još uvek postoje slučajevi kada je „crna“ bolja.

Inlej je vrsta „plombe“ koja se na osnovu otiska preparacije koju stomatolog napravi uradi u zubnoj tehnici, pa se potom cementira u napravljeno ležište u zubu. Radi se, obično, na bočnim zubima kada nedostaje veći deo zuba i predstavlja najbolju vrstu „plombe“. Inlej je zapravo nešto izmedju plombe i krune na zubu. Može biti uradjen od zlata (ranije vrlo popularan) ili keramike.

Da li je štetno beljenje zuba? Ne, ako se ne preteruje sa jačinom ( % ) hemijskog sredstva kojim se radi. Proces koji se dešava na zubu prilikom beljenja je reverzibilan (povratan). Osetljivost koja se javi priliko rada je prolazna i može se tretirati specijalnim pastama koje brzo ublaže simptome. Efekat traje oko godinu dana, ako radite gelovima za noćno beljenje (moja preporuka) vrlo lako sami ponovite postupak i eto opet belih zuba.

Keramičke krunice su najčešci stomatološki rad. Njima se i danas rešavaju manji i veći estetski problemi u stomatologiji. Najvažnije je da budu gracilne, prirodne, da deluju „tanko“ kao prirodni zubi. Takve ćete dobiti u našoj ordinaciji, prilagodjene vašem licu oblikom, bojom i veličinom. Jedno od najčešćih pitanja pacijenata je – „Da li mi možete napraviti nove zube koji ne deluju onako debelo kakve često viđam?“ – Naravno da možemo.

Bruksizam je škripanje zubima, javlja se kao jedan od simptoma napetosti i stresa. Čeśće noću, a može i danju. Posledice su abrazija (trošenje) zuba, više prednjih ali i bočnih. Može predstavljati problem kod izrade keramičkih faseta i kruna – lomljenje. Ne leči se u potpunosti, za sada je najefikasnije da stomatolog napravi zaštitnu foliju za Vaše zube koju nosite noću, danju po potrebi. Folija je providna, stavlja se na gornje zube i debljine do 2mm.

Žabica je termin u stomatologiji koji definiše malu protezu, koja najčešće samo nadomešta 1, 2 ili 3 zuba. Koristi se kao privremeno rešenje u toku izrade definitivnog rada.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, sugestija, pohvala ili primedbi, budite slobodni da nas kontaktirate putem linka ispod:

Ili zakažite besplatan pregled gde ćemo ustanoviti tačan problem koji imate i rešiti ga na najbolji mogući način.

sr_RSSR