Krunice i mostovi

Krunice (navlake za zube) i mostovi

Krunice i mostovi su najčešći protetski radovi u stomatologiji, u proseku se menjaju na 7-10 godina, mada mogu trajati i znatno duže. Mnogo zavisi od higijene pacijenta(najviše), opšteg zdravstvenog stanja ili lokalnih promena u ustima.

Izuzetno je važno da održavate pravilno i redovno dobru higijenu usta i zuba, jer ispod tih veštačkih navlaka su vaši zubi koji mogu podleći karijesu ukoliko ih zapustite.

Generalno posmatrajući ti materijali od kojih se prave ove nadoknade su apsolutno postojani, ali treba da vodite, ipak, računa o načinu kako žvaćete i koju hranu u datom trenutku, treba da znate da su mišići žvakači izuzetno jaki i da su pritisci koji se stvaraju tokom žvakanja izuzetno veliki, pa sada zamislite komad tvrde hrane ili nekog neželjenog predmeta (kamenčić u pirinču i sl.) između zuba, to može dovesti do pucanja keramike (kao što možete oštetiti i prirodan zub) i onda imate estetski problem koji se na žalost vrlo teško (skoro nikako) rešava bez skidanja istog i pravljenja novog rada. Na sreću ovakve stvari se ređe dešavaju.

Zakažite vaš besplatni pregled još danas

Primeri iz prakse

Zamena starih metalo-keramičkih mostova novim bezmetalnim krunicama uz promenu boje
Jedan gornji front lepo rešen, bezmetalnom keramikom
sr_RSSR