Implanti

Šta su implanti?
Implanti su veštački zamenici prirodnog zuba, napravljeni su od čistog titanijuma, oblika šrafa, sa navojima kako bi se što bolje vezali za kost.

Kada se ugrađuju implanti?
Onda kada vam nedostaje jedan ili više zuba. Mnogo je bolje rešenje nego strugati dva susedna zuba za most ili neka proteza kod veće krezubosti. Možemo se pohvaliti da smo prvi kod nas počeli sa ugradnjom tzv. “short” (kratkih, 6mm) implantata, koji pružaju jednostavniji i jeftiniji vid rešavanja pojedinih komplikovanih slučajeva, npr.: problem spuštenih sinusa u gornjoj vilici, ovom metodom se izbegava zahvat podizanja poda sinusa (sinus lift), što je samim tim jeftinije, brže i jednostavnije! U donjoj vilici se problem nedostatka kosti u bočnoj regiji takođe rešava vrlo uspešno ovim načinom. Radimo ih već godinama i postigli smo odlične rezultate!

Kako se ugrađuju implanti?
Danas je ta procedura prilično jednostavna za pacijenta, kao i za iskusnog implantologa. Posle ugradnje je najbolje sačekati par meseci da se odigra potpuno koštano vezivanje implanta i tada raditi krune ili mostove na njima, šta je već planirano. Procedura i oporavak su potpuno bezbolni!

Kolika je trajnost implanta?
Do skora se smatralo da je implant uspešan ako ostane na mestu 5 godina, danas se sa sigurnošću može reći da je taj vremenski interval apsolutno produžen i da praktično zavisi od lokanih uslova higijene pacijenta, kao i njegovog opšteg zdravstvenog stanja.

Savet:
Bez brige se opredelite za ovaj savremeni vid rešavanja problema u stomatologiji, samo izaberite lekara koji vam odgovara i raspitajte se koje implante ugradjuje. Ne nasedajte na današnji marketing u kome se spominju doživotne garancije, tu garanciju daje proizvođač na postojanost implanta kao predmeta (što i nije teško ako se zna da je u pitanju čist titanijum), a ne na to da će ostati u vašoj kosti doveka, to niko ne može da vam garantuje.
Bitno je da je implant registrovan kod nas u “ALIMS”(legalan), da po ugradnji dobijate implant pasoš koji garantuje kvalitet i ozbiljnost firme koja ga pravi.
Mi smo se opredelili za dva implantna sistema:

To su Zimmer dentalni implanti, jedan od lidera u svetu dentalnih implantata  i  C-Tech implanti, renomiranog proizvodjaca iz Bolonje, koji nudi više modela i pokriva time široku paletu indikacija.

Procedura ugradnje implantata
(zubni implanti)

KONSULTACIJE
U toku prve posete doktor će proceniti stanje Vaših mekih tkiva i preostalih zuba. Da bi se procenila potporna kost vilica neophodno je da se uradi 3D snimak određene regije. Uz pomoć napredne dijagnostike može se proceniti kvalitet kosti i tačna lokacija ugradnje implantata.
PREOPERATIVNE PROCEDURE
U nekim slučajevima, neophodno je izvršiti pripremne procedure pre ugradnje implantata. Ovi tretmani mogu biti:
– Paradontološko zbrinjavanje:
Implanti ne mogu biti ugrađeni ako je prisutno oboljenje desni.
– Nadogradnja kosti:
Nekada je prisutan manjak koštane mase, pa je neophodno uraditi povećanje volumena određenih koštanim zamenicima, kako bi se stvorili pogodni uslovi za ugradnju implantata.
UGRADNJA IMPLANTATA
Trajanje ove procedure zavisi od broja implantata koji se ugrađuje. Obično je za ugradnju jednog implantata potrebno nešto manje od sat vremena, dok je za veći broj potrebno između dva i tri sata. Kao dodatna pogodnost, moguće je u isto vreme izvaditi zube koji su planom i analizom određeni za to.
POSTOPERATIVNI PERIOD
Osteointegracija, tj proces zarastanja kosti oko implantata uglavnom traje od tri do četiri meseca. U toku ovog perioda možete imati preglede kako bi doktor pratio napredak .
BIRANJE DEFINITIVNOG RADA
Protetski radovi kojima se mogu opteretiti implanti mogu biti krunice, mostovi ili proteze. Ako ste u situaciji da Vam nedostaje jedan zub onda se izrađuje krunica, a u slučaju nedostatka više zuba može se dizajnirati most ili dentalna proteza.
VELIKI OSMEH
Nakon izrade protetskog rada, kada se doktor uveri da je sve u redu, rad se postavlja na implante i na taj način dolazi do stavljanja u funkciju. Na kraju dobijate potpuno funkcionalnu i estetsku restauraciju, a na Vama ostaje samo da se široko smejete!

Primeri iz prakse  –  Kliknite na sliku radi uvećanja

Pacijent se javlja sa problemom u regiji dole desno. Planirano je rešenje sa dva implanta, ekstrakcijom zuba 45, imedijatnom implantacijom sa kolagenom membranom i koštanim zamenikom. Prvo se radi 3D snimak. Na ovim snimcima jasno možete videti sa kakvom preciznošću radimo i da su implanti postavljeni tačno gde je i kompjuterski planirano!  Ovde su u pitanju Zimmer implanti.

20180208_125547 (Medium)

Pacijent je iz USA, poslao je svoj ortopan snimak. Želi da reši bezubost gornje vilice implantima.
Ugrađeno mu je 6 implantata, posle 7 dana postavljen privremeni most od akrilata, odlazi nazad u USA. Vraća se posle 8 meseci kada mu je urađen definitivni gornji metalo-keramički most na implantima. Vrlo zadovoljan jednostavnošću i brzinom celog tretmana odlazi sa željom da uradimo isto i u donjoj vilici, kad za to dođe vreme.

RTG  PRE

before (Copy)

RTG  POSLE

implants placed (Copy)

SLIKA   ZAVRŠENE   INTERVENCIJE

sutures (Copy)

POSLE  7  DANA POSTAVLJENI ABATMENTI plastic abutments (Copy)


POSLE 7 DANA POSTAVLJEN PRIVREMENI MOST

temporary bridge (Copy)

POSLE  8 MESECI URADJEN DEF. RAD

(pacijent je želeo nesto belje zube od donjih, jer je planirana zamena i donih mostova ) sve na implantima  metalo-keramika slika 6 (Copy)

Pacijentkinja se javlja zbog problema sa frakturom korena centralnog sekutića gore levo. Rešenje je bilo u ekstrakciji tog zuba i imedijatnoj (odmah po vađenju zuba) ugradnji implantata, kao i postavljanje privremenog “leptir” mosta u istoj seansi. Što znači da je pacijentkinja došla u našu ordinaciju sa svojim zubom koji je izvađen, zatim ugrađen implant, koštani zamenik, membrana i postavljen privremeni most u istoj poseti, evo kako to izgleda:

20170421_215204 (Medium) 20180314_203235 (Medium)

RTG snimak je urađen 8 meseci po ugradnji, jasno se vidi odlična koštana integracija. Zatim smo pristupili izradi definitivne krunice na zubu 21. Na zubu 11 (jedinica gore desno) smo imali veoma težak zadatak,  kompozitnom fasetom i gingivektomijom smo  pokušali da maksimalno izjednačimo  obe jedinice, jer pacijentkinja nije želela da brusi svoj zub! Urađeno je i izbeljivanje zuba. Ona je izuzetno zadovoljna postignutim rezultatom s obzirom na minimum traume i da je estetska zona! Evo kako izgleda:

20180602_110815 (Medium)

Potpuna rehabilitacija implantima uskog dijametra zbog nedostatka kostane mase.

Vukovic Koviljka opt 05.03.2019. (Medium) 

Pacijent iz inostranstva nam se obratio sa zahtevom rehabilitacije oba zubna niza. Urađeni su zahvati ekstrakcije zuba, korenova, operacija ciste, augmentacije kosti, ugradnja implantata, privremeni mostovi, a sve za 4 dana.

20190523_191638 (Medium)

Prikaz slučaja ugrađenih “narrow” implantata, prva slika je po ugradnji, druga slika je RTG snimak posle 2 godine na kojoj se jasno fantastičan rezultat – resorbcija kosti 0% ! U međuvremenu urađen još jedan implant na mestu zuba 5 gore levo.

RTG  PO   UGRADNJI

narrow implanti slika 2 (Copy)

RTG  POSLE 2 GODINE FullSizeRender (Medium)

Evo i slike slučaja iznad, ali posle 7 godina od ugradnje implantata na mesto lateralnih gornjih sekutića, savršeno uklopljenje bezmetalne krune na njima i gingiva oko njih dokazuje kvalitet i dugovečnost našeg rada!

20190514_183728

Ova pacijentkinja je imala problem sa nedostatkom većeg broja zuba u regiji gore levo, uz istovremeno postojanje spuštenog sinusa iste strane. Evo kako smo rešili ovaj slučaj sa dva implanta i bezmetalnim mostom, izbegavanjem intervencije podizanja poda sinusa (sinus lift) skratili smo vreme i smanjili troškove terapije.

SLIKA   PRE   INTERVENCIJE

FullSizeRender (Medium) (3)

UGRAĐENI IMPLANTI (GINGIVA FORMERI) IMG_3331 (Medium)

OTISCI SA TRANSFERIMA

IMG_3333 (Medium)

FINALNI RAD IMG_3416 (Medium)

RTG snimak urađen 2 godine posle ugradnje, kao što se vidi sve je u perfektnom stanju!

image-0-02-05-393ce19293ab0d0ff97b9041758a921087e74e455a37b8f043e28de74dbe0cea-V (Medium)

Kao što se vidi na ovim slikama, stomatološki radovi u našoj ordinaciji se izvode vrlo precizno, poštujući pravila struke i pedantnog rada!


Evo i jednog učestalog slučaja u praksi, nedostatak obe donje šestice. Rešenje sa dva implanta, brzo, jednostavno i precizno.

RTG   PRE

IMG_3270 (Medium)

RTG  POSLE IMG_3269 (Medium) (2)

U ovom slucaju smo imali problem spuštenog poda maksilarnog sinusa sa leve stane, rešili smo to jednim kratkim implantom odmah iza sinusa. Kolaž  RTG slika prikazuje period pre ugradnje, po ugradnji i nakon 2,5 godine gde se jasno vidi perfektno stanje kosti oko implanta.

20170517_173411 (Medium)  Kratki impl slika (Medium)

Ova pacijentkinja je imala problem sa prvim molarom gore desno, što se vidi na RTG snimku, veliki gubitak i zubnog i koštanog tkiva. Naš plan rešavanja je bio: ekstrakcija zuba i ugradnja koštanog zamenika u jednoj seansi, zatim posle 6 meseci ugradnja implanta i posle 6 meseci izrada krune. Evo kako izgleda: (poslednji rtg snimak sa krunicom je urađen skoro 2 godine po ugradnji implanta, jasno se vidi savršena koštana integracija)

20161025_065543-medium

Cista na premolaru koja komunicira sa sinusnom šupljinom, kao i  nedostatak prvog premolara. U jednoj seansi smo uradili operaciju ciste i ugradnju implanatata ND.  Snimci RTG su uradjeni pre, po završetku intervencije i posle 4 meseca. Jasno se vidi potpuno koštano zarastanje na mestu ciste kao i kompletna integracija implanta.

20160706_230215 (Medium)

Kod ovog pacijenta je bila neophodna oralnohiruška, implantološka i protetska rehabilitacija. Trajalo je, ali vredelo je:

PROCEDURA  U SLIKAMA

  OD NIČEGA – NEŠTO  

20160816_113154-medium


Kod ove pacijentkinje smo ugradili 3 implanta u regiji dole desno, dosta uzak greben. RTG je urađen po ugradnji, a eksponiranje (slika desno) posle 5 meseci zbog postavke gingiva formera i početka izrade protetskog rada. Jasno se vidi odlično stanje koštanog tkiva!

20170317_222120 (Medium)

Slučaj implantata manjeg dijametra u bočnoj regiji. Snimak sa kruna je urađen godinu dana po ugradnji, pokazuje odlično stanje kosti!

20170817_021014 (Medium)

Još nekoliko primera implanata u bočnoj regiji:

20171009_185032 (Medium)   20170913_191620 (Medium)

Slika slučaja implantacije u bočnoj regiji, drugi snimak je godinu dana po ugradnji. Fantastično stanje kosti. Rešen slučaj Apendixa (visećeg mosta).

PRE

20170412_163909 (Medium)

 

POSLE

20171205_125841 (Medium)

PLAN I REALIZACIJA :

20190113_103608 (Medium)

 

Da li su implanti bezbedni?
Teoretski to zavisi od stručnosti lekara, ali uglavnom apsolutno bezbedni!

Da li je ugradnja implanta bolna?
Ugradnja implanta je potpuno bezbolna!

Da li su implanti trajni?
Da, na implante imate doživotnu garanciju!

Da li osiguranje pokriva ugradnju implanata?
Zavisi od osiguranja, neka pokrivaju.

Da li se isplati ugradnja implanta?
Apsolutno, prava indikacija za ugradnju implantata je nedostatak jednog ili nekoliko zuba,, tada je benefit mnogo veći jer nećete uništavati susedne zube brušenjem za izradu mosta. Kada se radi o bezubim vilicama, onda je benefit u nenošenju pokretne proteze, ogroman je komfor imati most kao fiksni rad, a ne protezu koja se skida!

Da li su zubni implanti skupi?
Da li je nešto za nekoga skupo je relativna stvar, ali ako se gleda cena u odnosu na vremensko trajanje i učestalost korišćenja….onda nije uopšte skupo!

Da li su implanti jaki?
Izuzetno jaki.

Da li su implanti od titanijuma?
Da, od titanijuma čistoće 99,8%.
Mada ima i drugih kombinacija materijala, no većina je od titanijuma.

 

Imate pitanje za nas? Pošaljite nam poruku na email drmilosjovanovic@yahoo.com ili nas pozovite na brojeve telefona 064 11 00 483 ili 011 38 30 381.

Stomatoloska ordinacija Jovanović